Timmerbönderna från Ale spelade en viktig roll redan vid Göteborgs tillkomst på 1600-talet. På Stadsmuseet kan man se Snickareämbetets stiliga välkomma och där finns även bevarat skrålåda, sparbössa, tennkanna, fana och medlemsförteckningen ända från 1683. Så småningom övergick alesnickarna till arbetet som säsongarbetare på byggen, bland annat var de med och byggde de för Göteborg så karakteristiska landshövdingehusen. ”Albonde” blev bland göteborgsarbetare ett vanligt öknamn på byggnadssnickare.
Timmermansyrket var något som alebönderna kombinerade med sitt jordbruk. Det kunde bestå av hemsnickeri, arbetsvandringar eller färdigställande av monteringsfärdiga husstommar. Det sistnämnda blev en specialitet i Ale härad från mitten av 1800-talet. Byggnadsresningar, eller upphuggningar som det också kallades, gick ut på att virket fälldes, torkades och monterades på hemmaplan.
Såldes, monterades ned, transporterades till den nya byggplatsen och monterades på nytt. Mängder av hus har på detta sätt gått från Risvedens skogar till Göteborg och öarna omkring. Snickarna ägnade sig inte bara åt husbyggnad, en specialitet som nämns från Hålanda var de pråmknän (till lastpråmar) som tillverkades av utvalda trädrotstycken. Dessa levererades sedan till varven i Lödöse och Garn. Runt sekelskiftet 1900 hämtade Lotsverket många fyrbyggare från Skepplanda.
Alesnickarnas verktyg
En mycket omfattande samling av Alesnickarnas verktyg finns att se på Starrkärr-Kilanda hembygdsmuseum i Prästalund, som ger en god uppfattning om deras välsorterade utrustning.
Alesnickare åkte så långt som till Tyskland för att montera upp monteringsfärdiga husstommar.
Snickaregatan
1998 återuppstod ett av Göteborgs äldre gatunamn, Snickaregatan från 1876, i namnet Snickaregången. Det nya namnet utgör en av gångpassagerna inom bostadskvarteret Carl Grimbergsgatan – Seminariegatan – Övre Husargatan – Brunnsgatan. Stadsdelen kallades inofficiellt för Albostaden på grund av att där bodde många inflyttade från Ale härad. Orsaken sägs vara att många snickare därifrån skall ha fått billiga tomter och byggt sig hus i det som senare blev Annedal. Antalet snickare blev även upphovet till namnet Snickaregatan.
I dag står en Alesnickare staty utanför biblioteket i Skepplanda och många småföretagare i framför allt den norra delen av Ale kommun har fört traditionen vidare in i en ny tid.