Fågeltornet i Stora Viken
Från fågeltornet vid Stora Viken har man en vacker utsikt över strandängarna i Götaälvdalen. Här finns goda chanser att få se både vanliga och ovanliga fåglar, mer än 150 olika arter har noterats längs älven. Man kan också fortsätta gångvägen ner till grillplatsen vid älvkanten.
Stora Viken är ett av de största strandängsområdena som finns kvar på östra älvstranden. Skötsel i form av slåtter och bete tillsammans med de återkommande översvämningarna har genom århundraden skapat förutsättningar för ett mycket rikt växt och djurliv.
Typiska fågelarter på strandängarna vid Göta älv är gulärla, tofsvipa och enkelbeckasin, medan kornknarr och rödbena är mer sällsynta inslag. Se karta
Fågeldammarna i Surte
På väg upp mot badplatsen vid Surtesjön hittar du Fågeldammarna i Surte. Vatten för Surte Glasbruks behov togs från Surtesjön. Vattnet leddes till ett par små konstgjorda sjöar omtalade 1851 som kvarndammar med väl uppbyggda dammvallar och reglerverk för att därefter rinna i trätub ner till elverket på Surte glasbruk. Sedan slutet på 1950-talet tjänstgör vattenmagasinen som fågeldammar med ett trettiotal olika fågelarter.
Gräsanden är en ofta återkommande gäst i fågeldammarna. Det är en stor och kraftig and som mäter 55–60 cm och har ett vingspann på 81–95 cm. Den har ett stort huvud, en lång och ganska kraftig näbb och kort stjärt. I alla dräkter har den en mörkblå iriserande vingspegel omgiven av först ett svart och sedan ett brett vitt band. Benen är gula eller gulröda. Honan är vattrad i brunt på ovansidan, i ljusbrunt på undersidan och har en orange näbb med mörkgrå näbbrygg.
Tjurholmens naturreservat
Götaälvdalen utgör en naturlig och välkänd flyttfågelväg. Här har öns våtmarker stor betydelse som näringsställen. Tjurholmens sydspets utgör en av de bästa rastlokalerna i hela Götaälvdalen.
Tjurholmen är Göta älvs näst största naturliga ö. Den långsträckta, cirka 3.5 km långa ön är belägen i Kungälvs kommun, Romelanda socken i höjd med samhället Älvängen i Ale kommun. Förutom en cirka 10 meter hög klippa ungefär mitt på ön består den av låglänta madmarker.
Fågeltornet vid Grosjön
Naturskyddsföreningen i Ale har uppfört ett fågeltorn vid sjöns nordöstra kant mellan Dalåns inlopp och Forsåns utlopp. Tornet invigdes under våren 2010 och besökts flitigt. Fågellivet är rikt, särskilt under vår- och höstflytten. Sammanlagt har cirka 200 olika fågelarter observerats vid sjön. Läs mer och karta här
Fågeltornet i Häljered
Vid fågeltornet i Häljered är det fågelrikt. Här finns även vackra strandängar och en fin vy över Tjurholmen. Typiska fågelarter på strandängarna vid Göta älv är gulärla, tofsvipa och enkelbeckasin, medan kornknarr och rödbena är mer sällsynta inslag.
Under en månad som december observerades bland annat havsörn, ormvråk, sångsvan, varfågel, skarv, gråsiskor, en starflock och flera andarter.